18-03-14

Confederalisme is niet zo moeilijk te begrijpen...

Als we echt iets structureel willen veranderen, dan moeten we de structuren in dit land veranderen. Confederalisme is de structurele verandering die wij beogen en die dit land nodig heeft om verder goed te kunnen functioneren.

Confederalisme heeft als uitgangspunt dat alle bevoegdheden naar Vlaanderen en Wallonië gaan. Ze oefenen deze bevoegdheden zelf uit maar kunnen ook samen beslissen om sommige bevoegdheden samen te beheren op het confederale niveau, in hun beider belang.

Zo wordt de logica volledig omgedraaid. In plaats van bevoegdheden over te dragen van het federale niveau naar Vlaanderen en Wallonië, kunnen bevoegdheden worden overgedragen naar het confederale niveau. Gedwongen samenwerking wordt vervangen door vrijwillige samenwerking. Moeten wordt willen. Afbreken van bovenaf wordt opbouwen van onderuit. Confederalisme is dus samen beslissen wat we samen willen doen.

Ik ben ervan overtuigd dat we dan beter kunnen samenwerken en tot betere resultaten kunnen komen.

n.b. vrijwillige samenwerking is dus ook vrijwillige solidariteit.

21:20 Gepost door huub.broers@skynet.be | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Inderdaad, confederalisme is gemakkelijk te begrepen: het is alleen maar een zachter woord voor splitsing. Alleen durven ze dit heldere woord (nog) niet te gebruiken bij de N-VA, omdat Belgen daar niet voor gewonnen zijn. En toch is er geen confederalisme mogelijk zonder splitsing, want om in een confederatie te kunnen komen moeten de leden eerst onafhankelijk worden. Niet waar?

Gepost door: Franck Pastor | 19-03-14

Reageren op dit commentaar

Frank Pastor blijft vasthouden aan de oude methodiek van het mist spuwen. Hij wil niet aanvaarden wat wordt gezegd. Wat wij willen is dat zowel Wallonië als Vlaanderen op hun eigen identieke wijze zichzelf kunnen besturen zonder inmenging van de andere. Maar wel zodat ze op vrijwillige basis kunnen samenwerken!! Hij ziet daarin de splitsing. Wij de samenwerking zonder inmenging. Moet dat in Belgisch formaat of kan dat in Europees model? Dat zal de toekomst bepalen.

Gepost door: Huub Broers | 29-03-14

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.